Δάσκαλε που δίδασκες

Όταν ο εργάτης γίνεται αφεντικό ξεχνάει εύκολα. Ο Φλάβιος βλέπει να δικαιώματα του να συνθλίβονται και τις υποχρεώσεις του να αυξάνονται…

Φλάβιος 2

Ο Φλοξ, ο αγωνιστής των εργατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει μεταλλαχθεί σε αδίστακτο εκμεταλλευτή. Το μαλλιαρό τέρας με εγκλώβισε στο βιβλιοπωλείο και με χρησιμοποιεί αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες μου. Το περίφημο επιχειρηματικό του σχέδιο απαιτεί ατέλειωτες ώρες εργασίας και ο μισθός μου παραμένει μυστήριο.

Κάθε φορά που αναφέρομαι στη μισθοδοσία μου θέλοντας να ξεκαθαρίσω τα πράγματα αρχίζει τη γκρίνια και τους αναστεναγμούς. Θαρρεί πως θα τον λυπηθώ αλλά γελιέται η χάρη του. Φρόντισα να του θυμίσω το ένδοξο αγωνιστικό του παρελθόν για την καταξίωση του απλού εργάτη κόντρα στο σύστημα εκμετάλλευσης και με κοίταζε ειρωνικά.

Ο Φλοξ με παρατάει στο μαγαζί και τρέχει να λύσει τα προβλήματα όλου του κόσμου – σάμπως έλυσε τα δικά μας; Εγώ λιώνω στην ορθοστασία βγάζοντας φωτοτυπίες και εξυπηρετώντας πλήθος πελατών. Εκείνος βολοδέρνεται στις διαδηλώσεις και το βράδυ εμφανίζεται ξεθεωμένος από την κούραση για να μαζέψει τις εισπράξεις.

Επιχειρηματίας της συμφοράς και λίγα λέγω. Αν νομίζει, ότι θα γίνω τυφλό όργανό του, είναι βαθιά νυχτωμένος. Το θέμα με την κοινωνική μου ασφάλιση ακόμη δεν έχει τακτοποιηθεί και ήδη έκανα ξεκάθαρη την πρόθεσή μου να επισκεφθώ την επιθεώρηση εργασίας. Με στραβοκοίταξε ο αχρείος αλλά δεν υποχώρησα από τη θέση μου. Θα τραβήξω το σχοινί στα άκρα και όποιος αντέξει…