Επιχειρείν

Στη ζωή πρέπει να ρισκάρεις. Να σκέφτεσαι και να πράττεις γρήγορα αλλά όχι επιπόλαια. Ο Φλοξ σε ρόλο επιχειρηματία…

Φλοξ 2

Δε ξέρω εγώ από βιβλία; Αν είναι δυνατόν. Καταρχήν έκανα έρευνα αγοράς πριν επενδύσω τις οικονομίες μου. Το βιβλιοπωλείο έχει σταθερή πελατεία και βρίσκεται σε σημείο πέρασμα. Είναι καλή ευκαιρία αρκεί να το δουλέψουμε σωστά.

Η Φλαβιάρα με θεωρεί άσχετο και επικίνδυνο. Όμως, χωρίς εμένα, θα βρισκόταν πάλι στους δρόμους να παρακαλάει για μια θεσούλα. Κανονικά θα΄πρεπε να τον διώξω αλλά για να είμαι ειλικρινής χρειάζομαι τη βοήθειά του μέχρι να φτάσω την επιχείρηση στο στόχο της – δηλαδή στην κορυφή.

Πήγα με τις καλύτερες προθέσεις για να συνεργαστούμε αλλά το άτομο είναι κολλημένο. Εξήγησα το business plan και κόντεψε να με φάει ζωντανό. Δε αντιλαμβάνεται το όραμα και τη φιλοσοφία μου. Τα βιβλιαράκια που πουλάνε δεν αφορούν πολύ κόσμο. «Κλασσικά αριστουργήματα», σου λέει, τις παλιατζούρες από την εποχή του προπάππου μου.

Θα βάλω φρέσκο πράγμα στα ράφια. Βιβλία πιασάρικα και χαριτωμένα, με ωραία εξώφυλλα, ζωηρά χρώματα, γυαλιστερό χαρτί. Εύκολα στο διάβασμα, να μη ζορίζεται ο αναγνώστης, να χαμογελάσει το χειλάκι του, να γεμίσει το ταμείο. Μετά θα πουλάω χαρτικά, θα αγοράσω ένα σούπερ φωτοτυπικό μηχάνημα, να ανοίξει η επιχείρηση και να τραβήξει πελατεία.

Καμιά ιδέα μου δε του άρεσε. Πουθενά δε συμφωνούσαμε. Στο τέλος πήρα ανάποδες και τα΄χωσα κανονικά. «Κοίτα να δεις, άλλαξαν τα πράγματα, είμαι το αφεντικό σου και είσαι ο υπάλληλος μου. Θα γίνει το δικό μου. Διαφορετικά…»

Μούγκα ο θείος. Απέναντι από το μαγαζί είναι η εφορία. Θα βγάζει φωτοτυπίες στο λεπτό. Χρυσές δουλειές. Εγώ θα παρακολουθώ, θα οργανώνω την κατάσταση και θα εισπράττω το χρήμα. Όλα τα σκέφτηκε ο Φλοξ…