Αγάπη σημαίνει

Ο Φλάβιος αναρωτιέται για το πραγματικό νόημα της αγάπης. Μπορούν να αγαπήσουν οι άνθρωποι και να ξεπεράσουν τον εαυτό τους;

Φλάβιος 2

Αχ, Φλοξ με τις ιδέες σου. Πάρτυ δυσάρεστη έκπληξη. Ήθελε να μας φτιάξει τη διάθεση και κόντεψε να γκρεμίσει το σπίτι. Δεν περίμενα κάτι καλύτερο. Διασκέδαση για το μαλλιαρό τέρας σημαίνει εκκωφαντική μουσική, φαγητό και ποτό μέχρι τελικής πτώσεως.

Ευτυχώς η οχλαχωγία περιορίστηκε στον κήπο όπου εκεί οι βάρβαροι επισκέπτες εκτονώθηκαν με άναρθρες και ακατανόητες κραυγές – ευτυχίας; Ειλικρινά δε γνώριζα την ύπαρξη και το περιεχόμενο τραγουδιών με φρικαλέους στίχους.

Τα καψουροτράγουδα εν ολίγοις προτρέπουν τους ανθρώπους να αγαπάνε άνευ όρων και να αργοπεθαίνουν αδιαμαρτύρητα. Απαράδεκτο. Πάτα με, λιώσε με και εγώ θα σ΄αγαπώ, γλυκέ μου τύραννε. Κι αν μ΄αφήσεις μόνο στη ζωή θα πεθάνω. Έλεος! Ας βάλει κάποιος τέλος στο σαδομαζοχισμό και την παράνοια.

Η αγάπη σου δίνει ηρεμία. Φωτίζει τις μέρες σου. Παρηγορεί τη μοναξιά σου και τις ανησυχίες σου. Σε ενθαρρύνει για να γίνεις καλύτερος. Αγάπη σημαίνει προσφορά και σταθερότητα. Αγάπη σημαίνει συμπόρευση και πνευματική ανύψωση. Αγάπη μοιράζομαι. Αγάπη συμπάσχω. Αγάπη περιμένω.

Αποσύρθηκα νωρίς στο δωμάτιο μου. Μακριά από την ηχορύπανση κατέφυγα στον κόσμο των βιβλίων. Αναζήτησα λατρεμένους συγγραφείς. Ποιητές και δοξαστές της αγάπης.

 

Οδυσσέας Ελύτης

Το μόνογραμμα