Ανέλπιστη βοήθεια

Ο Φλάβιος είναι ενθουσιασμένος με την καινούργια του δουλειά. Πωλητής βιβλιοπωλείου και το χαμόγελο επιστρέφει στα χείλη του.

Φλάβιος 2

Βιβλιοπωλείο «Ηράκλειτος». Βιβλία από δεύτερο χέρι, διαβασμένα ξανά και ξανά, με διπλωμένες γωνίες στις σελίδες τους, με ξεχασμένα χαρτάκια ανάμεσά τους. Άνθρωποι που ταξίδεψαν μαζί τους, έκλαψαν, γέλασαν, προβληματίστηκαν βαθιά.

Ένας μικρός θησαυρός στα ράφια, στοίβες στο πάτωμα, οι αναγραφόμενες τιμές με μολύβι στο οπισθόφυλλο. Προσφορές και εκπτώσεις για τους υποψήφιους πελάτες. Στέκι για τους βιβλιόφιλους, ο παράδεισος του τυπογραφείου, προσφέρει καλές και σπάνιες εκδόσεις για όλα τα γούστα.

Ο κύριος Μενέλαος διατηρεί το κατάστημά του για περισσότερο από σαράντα χρόνια. Είναι ευγενέστατος, γνώστης του αντικειμένου και παθιασμένος με τη δουλειά του. Μέσα σε πλήθος βιβλίων ξέρει που βρίσκεται καταχωνιασμένος ο κάθε τίτλος και με μια κίνηση τον ανασύρει στην επιφάνεια.

Κάποια σοβαρά προβλήματα υγείας τον αναγκάζουν να απέχει προσωρινά από τις υποχρεώσεις του. Μέχρι να αναλάβει χρειάζεται βοήθεια. Εκ πρώτης όψεως δείχνει ειλικρινής και έντιμος. Ωστόσο, ξαφνιάστηκα με πόση ευκολία, από την πρώτη κιόλας συνάντησή μας, μου παρέδωσε τα κλειδιά του βιβλιοπωλείου.

Σύντομα λύθηκε η απορία μου. Ο φίλος μου Ιβάν εμφανίστηκε χαμογελαστός και τότε λύθηκαν όλες οι απορίες μου. Ένιωσα ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία του και υποσχέθηκα να δικαιώσω τις προσδοκίες του. Τελικά, η βοήθεια στη ζωή σου έρχεται πάντα από εκεί που δεν το περιμένεις…